пʼятницю, 31 березня 2017 р.

Стрес і адаптація дітей до школи.

Нерідко першокласники відчувають стреси в період адаптації до школи. І особливо до цього схильні діти, які не відвідували дитячий садок. Першокласники відчувають три види стресів:
  • Соціальний. Це проявляється в формуванні взаємовідносин з однокласниками, учителем.
  • Інтелектуальний. Він проявляється при інтелектуальних навантаженнях і засвоєнні нових знань.
  • Імунологічний. У семирічному віці у дітей відбуваються фізіологічні зміни в організмі, що саме по собі призводить до стомлюваності і перепадів настрою. А наслідком цього є хвороби міцних і здорових дітей, які іноді провокуються природним обміном бактеріями між однокласниками.
Для того щоб полегшити всі ці види стресу, батьки повинні дотримуватися певних рекомендацій, розроблені психологами та педіатрами:
  • Сон. Семирічним дітям треба спати по 10-11 годин на добу. У цьому віці, особливо в першій половині навчального року, можливий і денний сон.
  • Прогулянки і фізичні навантаження. Кращий відпочинок – зміна діяльності, тому розумову активність дитини потрібно поєднувати з руховою. Запис дитини в басейн, спортивний гурток допоможе легше пережити адаптацію в школі. Першокласникам лікарі радять проводити на свіжому повітрі як мінімум дві години на день.
  • Підготовка уроків повинна проводитися так, щоб після 30 хвилин безперервного заняття наступала 15-хвилинна перерва. Пік активності мозку дітей у першому класі доводиться на 9-12 годин і 16-18 годин. Це час потрібно враховувати батькам при організації режиму дня.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Табір